5 groendak

De voordelen van sedummatten: onderhoud

Sedummatten zijn de ideale oplossing wanneer je niet dol bent op tuinieren maar wel je tuin wilt uitbreiden of wilt oppimpen. Sedummatten zijn namelijk een onwijs hippe toevoeging aan je tuin en zijn hiernaast ook nog eens onwijs duurzaam. Omdat sedumplantjes vetplanten zijn, zullen ze lang meegaan en heb je er dus erg lang plezier van. Je hoeft maar een keer goed er in te investeren en dan ben je ook klaar! Hieronder lees je hoe weinig onderhoud er nodig is, en waarom ze dus zo voordelig zijn.

Onderhoudsvrije sedummatten ideaal voor iedereen

Over het algemeen zijn sedummatten onderhoudsvrij. Dit is een grote reden waarom veel mensen deze daken aanschaffen. Zelfs wanneer het erg droog is, is een sedummat vaak voorzien van genoeg voeding. Sedum is namelijk een vetplant die vocht opneemt en dit later gebruikt wanneer het droger weer is. Hierdoor kunnen ze zichzelf goed voorzien van vocht, en hoef jij niet continu op je ladder het dak op. Hiernaast krijgt onkruid geen kans wanneer de sedummat goed strak is aangelegd. Onkruid kan hier namelijk niet goed tussen groeien en zal dus weinig tot niet te vinden zijn in jouw groendak. Dit is dus echt ideaal wanneer je het druk hebt met werk of gewoon niet zo van tuinieren houdt.

Een keer per jaar moet je je sedummatten verzorgen

Het is wel handig om af en toe je sedummatten te voorzien van wat voedend meststof. Dit hoef je over het algemeen maar een keer per jaar te doen. Je hoeft dus in principe maar een keer per jaar het dak op als je geluk hebt. Wanneer je dan toch op het dak staat, kun je gelijk op zoek gaan naar plantenresten die dood zijn, losgewaaide boombladeren en ander soort rommel wat op je sedumdak beland is. Hierdoor blijft je dak netjes en kunnen je vetplantjes voldoende regenwater opnemen en filteren. Meer onderhoud zal je niet hoeven doen voor je sedummatten. Het is dus een perfecte, en ook luie uitbreiding van je tuin.