8 groendak

Sedumdaken en hun constructie

Een extensief groendak, dat is wat de gemiddelde Nederlander tegenwoordig ziet als een goed plan voor zijn of haar huis. Deze aanpassing is onlangs in de smaak gevallen bij veel Hollanders en dat is goed te zien aan de gemiddelde wijk in Nederland. Steeds meer groene daken verschijnen in steden en dit aantal zal blijven stijgen. Nu hoor ik je al denken, ik wil ook nu gelijk een groendak laten zetten, maar blijf even wachten, want er zit meer aan vast dan je denkt. Een groendak plaats je namelijk niet zomaar en is best lastig om in één keer neer te leggen. Wellicht moet de constructie van het dak of zelfs het huis worden aangepast, of moet de gehele dakvorm moeten worden veranderd. Hoe weet je dit nou en hoe kan je er rekening mee houden?

Constructie mogelijkheden

Er zijn verschillende opties wanneer het komt tot groene daken, wat uiteindelijk allemaal te maken heeft met diktes. De diktes van je dak bepalen namelijk uiteindelijk hoe zwaar je dak moet zijn en of je je constructie moet gaan veranderen, wat uiteindelijk je dak in stand gaat houden. Deze constructie moet ook bestendig zijn tegen eventuele regen- sneeuwval, maar ook sterke winden die vanaf elke kant van het huis kan komen. Daarom is het geen kinderspel en moet je goed rekening houden met welke constructie jouw extensief groendak gaat ondersteunen. Als dit niet voldoende is kan je ook niet verder met jouw droom groendak.

Hoe werkt de constructie?

De constructie kan op meerdere manier gezet worden. De hoofddraag is uiteindelijk de liggers en de kolommen die het gebouw ondersteunen. Deze zijn bedoeld om extra het dak te dragen en te steunen, bij bijvoorbeeld: regen sneeuw of wind. Daarom is het ook lastig om deze aan te passen, omdat gehele muren gesloopt moeten worden. Daarom kan je ook denken dat je beter de hulp constructie kan aanpassen. Dit zijn de liggers die voor extra ondersteuning bieden. Deze zijn ook noodzakelijk maar makkelijker aan te passen.