Zelf een douchecabine installeren

Het plaatsen van een douchecabine is een vrij recht-toe-recht-aan klus. Eerst worden de beugels van het frame rechtop aan de muur bevestigd. Vervolgens worden de vaste glaspanelen vastgeschroefd aan het bovenste en onderste deel van het frame. Het frame wordt dan op zijn plaats gebracht op het blad, de schuifdeuren worden gemonteerd en opgehangen en vervolgens worden handgrepen en dichtingen aangebracht. Het frame wordt dan aan de beugels bevestigd en de buitenkant wordt dichtgemaakt. Dit klinkt toch makkelijker dan het is. In deze blog lees je hoe je zelf een douchecabine kunt installeren. 

Check de onderdelen

Voordat je iets in elkaar gaat zetten, moet je eerst controleren of alle onderdelen van de door jou gekozen douchewand in je bouwpakket aanwezig zijn. Zoals bij alle doe-het-zelf meubelpakketten is er niets erger dan halverwege de montage tot de ontdekking te komen dat een essentieel onderdeel ontbreekt. In de bouwdoos moet ergens een lijst zitten met alle onderdelen die moeten worden meegeleverd, dus ga ze allemaal na en controleer of ze er zijn. Zo niet, neem dan contact op met het bedrijf waar je het hebt gekocht en informeer hen.

De handleiding van een douchecabine

Nu ga je beginnen met het iets ingewikkeldere gedeelte: de bouw. Controleer of er geen leidingen of kabels zijn voordat je in de muren of vloeren boort. En als je door tegels boort, plak dan wat afplaktape over de plek waar je boort om te voorkomen dat de tegel barst. Begin dan met het frame van de cabine in elkaar te zetten volgens de instructies van de fabrikant. Dit kan een aantal eenvoudige constructie technieken omvatten. Zodra het volledig in elkaar is gezet, is het tijd om het op zijn plaats te zetten. Voor dit gedeelte kan extra hulp nodig zijn. 

Met de douchebak op zijn plaats en aangesloten op het leidingwerk, plaats je het frame van de douchecabine op de douchebak. Dit zal een van de moeilijkste delen van het proces zijn. Eenmaal op zijn plaats, gebruik je je boormachine om het frame aan de muur vast te schroeven. Gebruik vervolgens een waterpas om ervoor te zorgen dat het frame in de juiste positie staat (dat de rails perfect verticaal staan en de onderkant van de cabine volledig horizontaal is). 

De deur 

Als het om douchecabine deuren gaat, zijn er verschillende types die in aanmerking komen: glazen kanteldeuren, vouwdeuren en schuifdeuren. Je keuze zal worden beïnvloed door je voorkeur van deur en de stijl van je badkamer. Als je douche gebruikt zal worden door kinderen of een groot gezin is het misschien beter om te kiezen voor een stevige en betrouwbare schuifdeur. Als je meer belang hecht aan de esthetische kant van je douchecabine, dan is een glazen kanteldeur wellicht de beste optie, omdat deze een nette en naadloze uitstraling aan een douche geeft. De installatiemethoden hangen af van het type deur dat je kiest, dus raadpleeg de installatie-instructies van de fabrikant van je douchecabine. Wanneer je hier klaar mee bent is het een kwestie van de douchecabine waterdicht maken. Een siliconen strip of iets dergelijks zal het werk wel doen.