Waar je op moet letten als je een Barok lijst koopt

Als je op zoek gaat naar een geschikte lijst voor je kunstwerken, foto’s en posters heb je een ruime keuze in kleuren, maten, materialen en stijlen. Er zijn uiteenlopende stijlen verkrijgbaar, Van Scandinavisch tot aan modern en van industrieel tot aan klassiek. Een populaire stijl is Barok. Maar wat is een Barok lijst en waar moet je op letten als je deze wilt kopen? In onze blog geven wij hier antwoord op.

Wat is Barok?

Barok is een stijl die gebaseerd is op het Barokke tijdperk. De Barokke periode begon in 1575 en is ontstaan in Italië. In deze periode werden bijzondere kunstwerken van minstens net zo sierlijke lijsten voorzien. Die in het oog sprongen door de unieke afwerking en de prachtige ornamenten die aan de hoeken van de lijst werden bevestigd. Donkere bruin- en goudtinten werden gebruikt om de lijst een luxueuze uitstraling te geven. Op de dag van vandaag is Barok nog altijd een populaire keuze en we zien deze stijl steeds vaker terug in de woon- en eetkamers.

Het formaat van een Barok lijst

De maten van schilderijen lopen nogal uiteen en dat is geen probleem, want je kunt vaak wel een Barok lijst vinden die past. Lijsten zijn in enorm veel maten verkrijgbaar en als er geen geschikte maat verkrijgbaar is, is er nog geen reden tot paniek. Je kunt de lijsten ook op maat laten maken bij een erkende lijstenmaker. De lijstenmaker maakt de lijst op maat en lijst het kunstwerk ook in als je dat wenst. Zo weet je zeker dat de klus vakkundig geklaard wordt en je hoeft zelf niet aan de slag te gaan met het inlijsten van jouw kunstobject. 

Verschillende kleuren

Een Barok lijst kun je in verschillende kleuren kopen. De Barok stijl staat bekend om bruin- en goudtinten, maar tegenwoordig heb je veel meer keuze. Bruin en goud zijn nog altijd populaire keuzes, maar je kunt ook lijsten in het zilver, zwart of wit kopen. Zo heb je de sierlijke afwerking van een Barok lijst terwijl je de kleur hebt die bij je smaak en interieur past. Je zou ook voor de naturel houtkleur kunnen kiezen als je bijvoorbeeld een landelijk interieur hebt.

Van welke materialen worden Barok lijsten gemaakt

In de basis worden lijsten van hout gemaakt en in de gewenste kleur gespoten. De keuze hierin is vrij beperkt. Dit is te wijten aan het feit dat hout het beste bewerkt kan worden en dat je een Barok lijst met een hoog reliëf en mooie ornamenten krijgt. Overigens heeft een dergelijke lijst niet altijd ornamenten. Het is maar net de keuze die je maakt of deze wel of niet op de hoeken aanwezig zijn.

Barok lijst heeft glas, welke glassoort kies jij?

Het juiste formaat, de juiste stijl en de juiste kleur zijn belangrijk wanneer je op zoek gaat naar een Barok lijst, maar wist je ook dat je keuzes kan maken in welke glassoort wordt gebruikt? In de regel zijn er drie glassoorten waaruit je kunt kiezen en de keuze is afhankelijk van waar je de lijst gaat ophangen. Zo is een lijst met helder glas minder geschikt voor een kamer met veel lichtinval. Dan zou je beter voor een lijst met ontspiegeld glas kunnen kiezen. Een nadeel van ontspiegeld glas is dat het geen bescherming biedt tegen zonlicht en je wilt het kunstwerk dat je hebt ingelijst wel beschermen. Dan zou je beter voor museumglas kunnen kiezen. Ondanks dat deze glassoort wel een stuk duurder is.