De voordelen van een kachel in huis

De kans dat er in een wat ouder huis nog een kachel aanwezig is, die is ontzettend groot. Vaak hebben we het dan over een houtkachel. Bij de meeste mensen roept dit direct het nostalgische gevoel van vroeger op en terecht! Een kachel is immers niet alleen ontzettend gezellig, maar zorgt natuurlijk ook gewoon voor een lekker warm huis. Ondanks het feit dat een kachel best nog wel wat onderhoud vergt, is het een absolute aanrader om deze te gebruiken. Om je een idee te geven, hebben we een aantal voordelen voor je op een rijtje gezet.

Een kachel zorgt voor sfeer in huis

Als we het hebben over een houtkachel in huis, dan vinden de meeste mensen die natuurlijk ontzettend gezellig. Logisch, want een vuurtje wordt in de meeste gevallen geassocieerd met gezelligheid en sfeer. Door de zichtbare vlammen en het knisperende geluid van het hout wat vervolgens als rook de schoorsteen verlaat is natuurlijk ontzettend sfeervol. Daarnaast zorgt het natuurlijk ook gewoon voor een hele hoop warmte, wel zo fijn tijdens de koude winterdagen.

Veel warmte

In tegenstelling tot een normale verwarming, kun je met een houtkachel flink wat besparen. Waar een normale kachel in de meeste gevallen op gas draait, geldt dit voor een houtkachel natuurlijk niet. Dat betekent, dat je in verhouding een stuk minder kosten hebt om je houtkachel te laten branden, dan dat jij je CV ketel aan het werk moet zetten. Het hout wat je gebruik voor je kachel met schoortsteen, is overigens ook prima zelf te sprokkelen. Uiteraard kun je ook voor een paar euro flink wat hout kopen bij een boer of bouwmarkt. Daarnaast heb je als voordeel, dat de meeste warmte die je kachel afgeeft, gewoon in je huis blijft en dus niet snel zal kunnen ontsnappen via je schoorsteen.

Schoorsteen behoeft weinig onderhoud

Dat er onderhoud aan je kachel nodig is, dat moge duidelijk zijn. Echter is de frequentie minimaal. Uiteraard moet je wel de ‘bak’ zelf regelmatig schoonmaken, aangezien hier zich al het as van het verbrande hout zich ophoopt, maar in de basis volstaat het om je schoorsteen één keer per jaar te laten vegen. Dit zorgt ervoor, dat je gedurende de zomermaanden waarin je je kachel waarschijnlijk niet gebruik niet het risico loopt dat er zich allerlei dingen ophopen in het rookkanaal. Vooral vogels hebben nog wel eens de neiging een nest te bouwen. Echter kun je de bovenkant van je schoorsteen ook afschermen met een speciale kap. Zo kan het rook er wel uit, maar vogels er niet in. Daarnaast zullen zich ook allerlei roetdeeltjes gaan hechten aan de zijkanten van je schoorsteen. Door deze ook grondig te reinigen, voorkom je de kans op brand of een terugslag van de rook in je eigen kamer.