Zo bepaal je de kleur van ledlampen
De ledlampen hebben diverse voordelen, waaronder het lage energieverbruik en de lange levensduur. Het is lang niet meer zo dat ze alle ledlampen een kille kleur uitstralen. Als we het hier hebben over de kleur van een ledlamp, dan bedoelen we daarmee het kleur van het licht dat wordt uitgestraald. Je kunt bij ledlampen kiezen uit vele kleuren. Maar hoe stel je vast welke ledlamp je moet hebben voor een bepaald gebruik? Kunnen goedkope led lampen allerlei kleuren uitstralen? Over die vragen gaan we in dit artikel hebben.
Lumen
Voordat we het over de lichtkleur gaan hebben, bespreken we eerst kort de lichtsterkte. Die wordt uitgedrukt in lumen. Het aantal lumen geeft aan hoeveel licht een lamp aan alle kanten uitzendt. Dat laatste is relevant, anders zouden we het over candela hebben. De lichtsterkte hangt samen met vermogen van een lamp en de lichtkleur. Als je een gloeilamp vervangt door een ledlamp, dan kijk je naar het aantal watt van de gloeilamp. Doorgaans staat op de verpakking van een ledlamp de vergelijking met een gloeilamp, dus aan de ene kant het aantal lumen en aan de andere kant het aantal watt. Een gloeilamp van 40 W heeft een lichtsterkte van 400 à 500 lumen.
Kelvin
De lichtkleur van een ledlamp wordt uitgedrukt in kelvin. Ledlampen die voor feestverlichting worden gebruikt, hebben kleuren als geel, blauw, groen, rood en andere. We hebben het hier echter over wit licht. Dat licht kan erg warm zijn, maar ook zeer koud. Des lager de waarde in kelvin, des te warmer oftewel roder is het licht. Een hogere waarde in kelvin betekent dus een blauwer en daarmee koeler licht. Een standaard gloeilamp die sfeervol licht uitstraalt, heeft een lichtkleur van ongeveer 2700 kelvin. Het licht van een lamp van bijvoorbeeld 2200 kelvin is dus nog sfeervoller. Een lamp van 4200 kelvin geeft een tamelijk helderwit licht. De prijs van een ledlamp staat los van de lichtkleur. Goedkope led lampen kunnen heel goed warm maar ook koud licht uitstralen.