Fauteuils – om je comfortabel in te nestelen

Stoelen die al een hele levensloop hebben gekend, zijn de fauteuils. Klinkt Frans, maar ook voor de Franse salon in zwang was, stond hij al in de middeleeuwen opgesteld in huizen. In al die eeuwen was het voornaamste kenmerk van fauteuils dat ze erg lekker zaten. En nog steeds is het een comfortabele zetel. In dit artikel passeren vijf typische modellen de revue. Zo lees je snel welk type het meest naar je smaak is.

Welke fauteuils zie jij zitten?

Er zijn wel meer dan vijf typen. Zo heb je de brede vouwstoel uit de middeleeuwen en de laag zittende en verstelbare rookstoel uit de 20e eeuw. Die laatste past heel goed als je een woonstijl hebt die de sixties verbeeldt. Van de tientallen soorten zijn er echter vijf die steeds weer terugkeren in het modebeeld van het meubilair. Hier is een korte presentatie van ‘the big five’.

Een stoel met oren

De oor-fauteuil dankt haar naam aan de bovenzijde van de rugleuning. Die loopt bovenin uit in twee verdikkingen die ietwat naar voren buigen, de kenmerkende ‘oren’. Die ontstonden in tijden waarin huiselijke warmte vooral met open haardvuur werd gestookt. Zat je in een oormodel, dan beschermden de beide gestoffeerde oren je wat tegen teveel hitte in je gezicht. Ook tocht hield je zo van je hoofd weg. Tegenwoordig dienen de oren vooral de privacy van degene die erin neerstrijkt.

Fauteuils om in te ontspannen

Dit is een topper bij vooral oudere mensen. De relaxstoel geeft hen allerlei heerlijke ontspanningsstanden. Je kunt uit deze zetel een voetensteun omhoog klappen en de rugleuning kun je zo afstellen dat je rug er behaaglijk bij gaat voelen. Klap je alles helemaal open, dan heb je bijna een bed waarin je ligt. De relaxstoelheeft nogal wat opties. Je kunt ze kopen met:

• Warmtefunctie

• Massagefunctie

• USB-laadfunctie

De draaiende stoel

Deze draai- en keerbare stoel voelt zich het best midden in de ruimte of op een centrale plek in het zitgedeelte van je kamer. Hij draait soepel 360 graden in het rond. Zo kun je je naar een gezelschap toedraaien en deelnemen aan een animerend gesprek. Of je met je krant of een boek juist afkeren door een halve draai weg van de anderen te maken. Even tv kijken? Kwestie van naar de goede hoek draaien. Een draaistoel doet het dan ook niet met stoelpoten maar beweegt op een draaibare voet. Een succesnummer in de jaren 70 van de 20e eeuw maar vanwege het draaigemak en het comfort ook nu nog bovenin de verkooplijsten van fauteuils.

Clubmodellen

Sociëteiten, verenigingsgebouwen, hotellounges en andere plekken waar mensen graag afspraken, stonden op een gegeven moment allemaal vol met groepjes clubmodellen. Dit type ontving heren met sigaren en cognac en dames met ruisende rokken. Het herenmodel is vaak in leer uitgevoerd en het wat kleinere damesmodel veelal in velours. Bij beide modellen valt de wat lage zit op en het punt dat de rugleuning gelijkloopt met de armleuning. 

Moderne fauteuils

De eigentijdse fauteuils hebben een wat strakkere vorm. Het zitgenoegen is niet zo comfortabel als de overige modellen maar wat staan deze designstoelen mooi in woonkamer of slaapkamer. Naar smaak in strak leer of modieus bespannen met een teddy stof. Ga gauw naar Deruijtermeubel.nl als je nieuwe meubels wilt bestellen.