kunststof plaatmateriaal

De voor- en nadelen van kunststof plaatmateriaal

Je kunt een gevel een bijzondere en duurzame uitstraling geven met kunststof plaatmateriaal. Kunststof is een veelgebruikt materiaal en dat heeft natuurlijk een reden. Maar heeft kunststof plaatmateriaal ook nadelen en zo ja, wat zijn deze? Dat lees je allemaal hier. 

kunststof plaatmateriaal

Soorten kunststof

Er zijn verschillende soorten kunststof. Vaak spreken we als het gaat om kunststof over polycarbonaat of plexiglas, maar meestal over de eerste. Polycarbonaat is net zo zwaar als plexiglas. Ze zijn dus beide ongeveer half zo zwaar als gemiddelde glassoorten. Dat is een sterk voordeel van kunststof. Hierdoor is polycarbonaat buitengewoon geschikt voor toepassingen waar een grote gewichtsbesparing gewenst is ten opzichte van glas. Denk hierbij aan een carport, winkelpuien of bushaltes.

kunststof plaatmateriaal

Gevels en andere toepassingen

Kunststof wordt natuurlijk ook op andere manieren ingezet. Het is namelijk ook een materiaal dat goed tegen verschillende temperaturen kan. De hittebestendigheid van polycarbonaat is hoog, namelijk 120°C. Daarom is er voor het warm vervormen van polycarbonaat een temperatuur nodig tussen de 180°C en 210°C. Niet alleen hoge temperaturen vormen geen enkel probleem.

Duurzaam materiaal

Kunststof is dus duurzaam. Het gaat simpelweg langer mee dan natuurlijke materialen en vraagt ook om veel minder onderhoud. Hout moet bijvoorbeeld vrijwel elk jaar onderhouden en beschermd worden om het mooi te houden. Bij kunststof is dat niet het geval. Een nadeel van kunststof is wel het uiterlijk. Hoewel kunststof goed zo te bewerken is dat het lijkt op hout of een ander natuurlijk materiaal, zal een getraind ook altijd het verschil zien. Dat vinden veel mensen een nadeel van kunststof.