Hoe werkt antikraak wonen? 

Antikraak woningen zijn voor eenieder die voordelig willen wonen. We leven immers in een tijd waarin het vinden van betaalbare huurwoningen erg lastig kan zijn. Er zijn verschillende soorten antikraak woningen waarin jij voordelig kunt wonen. 

Antikraak woningen: wat zijn dat?

Antikraak woningen zijn panden die tijdelijk verhuurd worden. Antikraak heeft als doel om te voorkomen dat lang leegstaande panden worden binnengedrongen. Klik hier voor meer informatie over antikraak woningen. Er bestaan bovendien verschillende soorten antikraak woningen. Hierbij kan je onder andere denken aan schoolgebouwen, instellingen en oude ziekenhuizen. Deze worden omgebouwd zodat mensen hier tijdelijk in kunnen wonen. 

Wat voor contract sluit je af bij antikraak woningen?

Bij antikraak woningen wordt er een bruikleenovereenkomst afgesloten. Dit is niet hetzelfde als een reguliere huurovereenkomst. Bij een bruikleenovereenkomst heb je namelijk geen huurbescherming. Dit betekent dat je geen vervangende woning krijgt wanneer je het pand moet verlaten. Je hoeft echter niet bang te zijn dat je zomaar uit het pand wordt gezet. Bij een bruikleenovereenkomst is er ook sprake van een opzegtermijn. Beide partijen kunnen gebruik maken van deze opzegtermijn. Het is dus niet zo dat je plotseling uit het pand moet vertrekken. Deze opzegtermijn is wel aanzienlijk korter dan de opzegtermijn van een reguliere huurovereenkomst. 

Wat zijn de voordelen van antikraak woningen?

Antikraak woningen hebben diverse voordelen waar velen zich niet van op de hoogte zijn. Dit zijn zowel voordelen voor de bewoner als voor de eigenaar van het pand. De eigenaar van het pand heeft hier voordeel bij, omdat haar/ zijn pand wordt bewoond. Hierdoor kan de eigenaar het pand beschermen tegen inbrekers. 

Een groot voordeel voor de bewoners is dat antikraak wonen erg voordelig is. Met de huurprijzen van nu zal het je verbazen hoe voordelig antikraak wonen kan zijn. Men vraagt zich natuurlijk wel af waardoor dit komt. Dit komt doordat je bij antikraak wonen niet veel zekerheid hebt. Je weet immers niet altijd hoe lang je in een pand kunt verblijven. Sommige eigenaren nemen wel een bepaalde minimale woontermijn in het contract op. Dit is echter niet altijd het geval. De onzekerheid die antikraak wonen met zich meebrengt wordt gecompenseerd door voordelige maandelijkse vergoedingen. 

Een ander voordeel van antikraak wonen is dat je in verschillende soorten gebouwen kunt terechtkomen. Je kunt bijvoorbeeld door antikraak in een oude villa of school- en kantoorgebouwen wonen. Tot slot kan je bij antikraak woningen met spoed aan een tijdelijke woning komen. Soms kan je niet anders en heb je meteen een andere verblijfplaats nodig. Een reguliere huurwoning vinden in een korte tijd is bijna onmogelijk.