betonplex

Betonplex platen

Lees over bespaartips tijdens het klussen in en om het huis. In de bouw deden zal al aan hergebruiken terwijl de term recyclen nog niet eens trendy was. Als er ergens in de grond betonnen balken of blokken moesten komen, dan maakte een timmerman van betonplex platen één bekisting. Zodra de beton gestort en uitgehard was, haalde de timmerman de kist uit elkaar om het elders te plaatsen. De betonbekisting werd vroeger al hergebruikt.

betonplex

OSB plaat is een alternatief

Betonplex platen is niet het goedkoopste materiaal. OSB platen heeft dezelfde eigenschappen maar is niet glad. Om die reden zie je na het ontkisten knoesten en nerven in de beton. In het intro gaat het over balken en blokken in de grond, als het in de grond komt hoeft het niet glad te zijn. Ook een bekisting van OSB platen is te verzetten. Er zijn nog andere alternatieven, maar niet allen zijn zo sterk als het voornoemde plaatmateriaal. De krachten op een betonbekisting zijn gigantisch groot, materiaal zoals spaanplaat zou die krachten nooit kunnen verdragen. Je moet dus opletten dat goedkoop geen duurkoop zal worden. Frappant detail is dat OSB en spaanplaat op hetzelfde neerkomen als het om de productie gaat. Beiden zijn gemaakt van restmateriaal. Alles van een boom wordt gebruikt, daarom hout versnipperen en met lijm de snippers tot een plaat persen.

Wat wil je graag gaan maken?

Er is dus veel te besparen door het een beetje uit te kienen. Een andere besparing kan gebruikt hout verwerken op een plek waar het toch uit het zicht is. Er zijn houthandels die gebruikt hout verkopen, en nu je het verhaal van een betonbekisting verzetten kent weet je dat sommige houtsoorten veel kunnen verdragen. Mocht je van plan zijn om een plantenbak te gaan timmeren, bedenk in de bak komt aarde, dus de constructie is uit het zicht. Als dat gemaakt is van hout waar al een potloodstreep opstaat en een beetje cement aanzit, niemand die het ziet. Het geld wat je bespaart steek je daarna in de ombouw en de afwerking.